Three-lot subdivision proposed for tennis club property in Cheshire

Three-lot subdivision proposed for tennis club property in Cheshire



CHESHIRE — The Copper Valley Tennis Club, in association with Brodach Builders Inc., has submitted plans to the Planning and Zoning Commission to create a three residential-lot subdivision on the northern portion of their property, accessible through a rear lot.

A 40,000-square-foot asphalt parking area, a 45,000-square-foot playground area, and a three-acre pool and clubhouse area are currently located on the three lots in question. The rear lot access-way will be about 300 feet long and all three lots will use it.

The intent is to remove the parking area and replace it with landscaping in the hopes that the new vegetation will help to combat any drainage issues. The other two lots will have rain garden, which will allow any storm water to be absorbed by the vegetation. There will be drainage around the back side of the second lot and to the west and north of the third lot with direct runoff into Honey Pot Brook. Currently, the location of the rain gardens on each lot are yet to be determined.

At a recent meeting, Commissioner Sean Strollo mentioned that, by removing what’s currently on the three lots — the pool and clubhouse — outdoor bathrooms will no longer be made available to members. Ryan McEvoy, of Milone & MacBroom Engineering Consulting firm, assured Strollo that a small pro-shop will have bathrooms available and, since the pool and clubhouse have been closed to the public for a significant amount of time already, “the pro-shop male and female bathrooms are adequate”.

Commissioner Gil Linder also posed questions regarding a hypothetical fourth lot. “Could we potentially subdivide the land past the tennis courts?” asked Linder. “How many additional lots, hypothetically, could be subdivided in that land?”

Town Planner William Voelker responded by saying that was Linder was “asking to do things that are not on the initial application we’re here to discuss … tread very carefully, Mr. Linder.” 

During the public comments and questions section of the meeting, numerous residents who live on Copper Valley Court came and voiced their concerns regarding drainage, wildlife, noise levels and the overall aesthetics of building three new residential lots.

Voelker read a letter from the Yacavone family, who live on Copper Valley Court, outlining their concerns over drainage and flooding of their property as well as appropriate property lines between the Yacavone family and the Copper Valley Tennis Club.

As part of the recently approved zoning regulations, the applicant is providing screening from the proposed development around the residential lots and the parking lot for the tennis club. A privacy fence will include shrubbery placed along the rear lot access way.

“We have a lot of really diverse wildlife in the woods surrounding these areas,” mentioned Gillian Kuszewski, a resident of Copper Valley Court. “Everything from owls to bobcats. I am concerned about their habitat(s) being disturbed.”

Because of these, and various other safety issues regarding emergency vehicles access to the rear lot versus a public road and questions about a possible fourth lot, the public hearing will be continued onto the next Planning and Zoning meeting on Oct 16.

Copper Valley Tennis Club was contacted but they did not give a response. 


Advertisement

Read more articles like this and help support local journalism by subscribing to the Record Journal.

Unlimited Digital Access just 99¢

Read more articles like this by subscribing to the Record Journal.

Unlimited Digital Access for just 99¢